Асханадаға айла: тағам қалдығынан не әзірлесе болады?

Oinet.kz 09-11-2020

Бүгінде әр үйден тағам қалдықтары көптеп кездеседі. Ол қоқыс сұрыптағанда, үй атмосферасында, мұздатқышта сақталу кезеңінде адамдарға кедергі келтіреді. Zero-waste тұжырымдамасы саналы тұтынуды қолдаушылар арасында танымал бола бастады. Біз кез-келген ас үйде кездесетін өнімдердің қалдықтарын пайдаланудың тиімді тәсілін бөлісеміз!

image.png

Алма пирогы және одан қалған алма қабығы мен өзегінен кампот әзірлеу

image.png

Қоспалар: 

Жұмыртқа 3 дана. 

Қант 100 г

Ұн 150 г

Сұйық бал 50 г

Разрыхлитель 0,5 ч. л.

Ұнтақталған даршын 1 шай қасық.

Үлкен маусымдық алма 4 дана.

1 лимонның шырыны мен цидрасы

Пісіру әдісі:

Алма қабығы мен өзегін аршып, бөлек ыдысқа салыңыз. Алманы ірі кубик пішінінде турап даршын, лимон цидрасы мен шырынынан масса дайындап араластырыңыз. Қалың көбік пайда болғанша жұмыртқаны қантпен миксерлеңіз. Бұл массаға бал қосып, қайтадан араластырыңыз.  Содан кейін массаны жоғалтпау үшін ұнды қопсытқышпен ақырын шайқаңыз. Массаны алмамен араластырыңыз және пергаментпен жабылған пісіру табағына салыңыз. Алдын ала қыздырылған пеште конвекция режимінде 180 градус 30-40 минут пісіріңіз.

Алма қабығы мен өзегін кішкене кастрюльге салыңыз, дәміне қарай бір уыс қара рябина, қант қосыңыз (қантсыз да болады), 1 литр су құйыңыз, қайнатыңыз. Қақпағын жауып, 30 минутқа қалдырыңыз.

Асқабақ қалдығынан сорпа

image.png

Құрамы:

Орташа асқабақ 1 дана.

Қызыл пияз 1 дана.

Зімбір тамыры 1 см.

Карри ұнтағы 1 шай қасық

2 түйір сарымсақ

1 розмарин бұтағы

Кілегей немесе кокос сүті 200 мл

Дәміне қарай тұз, бұрыш

Бір уыс қуырылған асқабақ дәні (асқабақтан қалған)

Зәйтүн майы 50 мл

Пісіру әдісі:

Асқабақты ққабығынан тазартыпеғ жуамыз. Ірі бөлшектерге бөліп табаға пергамент төсеп саламыз. Асқабақты пеште конвекция режимінде бумен 200 градус 20-30 минут пісіріңіз. Табада зәйтүн майын қыздырып, туралған пиязды, карриді, сарымсақ пен имбирді қуырып алыңыз. Пештен асқабақты алып, табаға салыңыз. Асқабақты жауып тұратын мөлшерде су құйыңыз. 10-15 минут қайнатыңыз. Айтпақшы, асқабақтың дәнін қуыру арқылы пісте ретінде тұтынуыңызға әбден болады. 

Кешеден қалған наннан тәтті гренки

image.png

Құрамы:

4 тілім Ақ бидай наны

Жұмыртқа 1 дана.

Сүт 100 мл

Даршын 0,5 шай қасық

Ванильді қант ¼ шай қасық

Қант 30 г

Қарақат немесе көкжидек джемі 50 г

Ірімшік 50 г

Сары май 50 г

Пісіру әдісі:

Жұмыртқа, сүт, даршын, қант және ванильді қантты біртекті болғанша араластырыз. Қоспаға барлық сұйықтықты сіңіретін етіп аға нан бөліктерін салыңыз.

Сары майды табада ерітіп, қыртысты алу үшін бір жағынан нанды аздап қуырыңыз. Екінші жағына аударыңыз, үстіне сүзбе мен Джем салыңыз, содан кейін тосттар жақсы қуырылуы үшін екі бөлікті ішіне салып, бірнеше рет аударыңыз.

Суреттер ашық дереккөздерден алынды

Тауық етін дәмді етіп пісіру
Диеталық қарақұмық палауы
Сәйкес тақырыптар
Көтерілу
×