Төмен калориялы диеталық өнімдер

Oinet.kz 10-02-2020

Өнімнің калория мөлшері немесе энергия құндылығы оның химиялық құрамына байланысты. Төмен калориялы өнімдерге ең аз май мөлшері бар тағамдар жатады. Сонымен қатар су мен талшықтар да энергетикалық құндылықты төмендетеді. Жеңіл сіңетін көмірсулардың болуы калорияны жоғарылатады.

45ae29e14b0ef7af5e529c1c1dea7168_ce_740x460x0x0_fitted_740x0.jpg

Төмен калориялы тағамдар адам тәбетін ашары сөзсіз. Өйткені олардың көпшілігі пайдалы ғана емес, сонымен қатар дәмді.

Ең төмен калориялы тағамдар

Олардың энергетикалық құндылығы 100 г үшін 40 ккал-дан аз болады. Бұл тағамдардың құрамына көкөністер мен жемістердің көп түрлері кіреді.

Төмен калориялы тағамдардың тізімі:

қияр

салат жапырағы

балғын қырыққабат

шалғам

баклажан

асқабақ

көк пияз,

қызанақ

спаржа

сәбіз

балдыркөк

шпинат

болгар бұрышы,

қымыздық

айва

шие 

қара өрік

қарбыз

қарақат

грейпфрут

құлпынай

лимон.

Денсаулыққа зиян тигізбейтін салмақ жоғалтуға арналған диета кезінде диетологтар жаңа піскен көкөністерден жасалынған салаттарды ғана емес, сонымен қатар жеткілікті мөлшерде ақуыздық тамақты жеуге де кеңес береді.

Ең аз калориялы ет өнімдері - бүйрек, жүрек, майсыз бұзау және тауық еті, қоян, майсыз сиыр еті, күркетауық.

Төмен калориялы балық өнімдеріне кальмар, шабақ, тұқы, кристиан, тұндырғыш, краб, асшаяндар, мұздық, өзен алабұғасы, лақа, путассу, көксерке,хек балығы, шортан, минтай.

Ет және балық өнімдерінің қоректік заттарын сақтай отырып қалыпты мөлшердегі бумен пісіру ұсынылады.

Төмен калориялы сүт өнімдері

Бүгінгі таңда дүкен сөрелерінде құрамында май мөлшері аз сүттердің  түр-түрлері бар. Алайда, оларды қолданғанда абай болу қажет, өйткені олардың құрамында кәдімгі сүт өнімдеріне қарағанда биологиялық белсенді заттар аз. Сонымен қатар, диетологтардың соңғы зерттеулеріне сәйкес, сүттің майы салмақ жоғалту үшін қажетті және пайдалы элементтердің бірі болып табылады екен.

Бұл өнімдерді қолданар алдында майлылығын анықтап алған жөн, яғни сүт сусындары 2,5%, сүзбе 4-5%, сүт2,5% мөлшердегі май қосындысы. Көбінесе кешкі астан соң немесе түскі үзілістерде йогурттар мен сүзбелерді көп мөлшерде қолданамыз. Олардыің құрамында тағамдық қоспалар мен минималды пайдалы заттар бар.  Сондықтан, ең алдымен, қолданар алдын жарамдық мерзімі мен  табиғи бояуларсыз, жасанды тәттілендіргіштер қоспаларының жоқтығына мұқият қараңыз. 

Төмен калориялы тәттілер

Қуаттылығы төмен десерт тек тәтті жидектер мен жемістер ғана емес, сонымен қатар кондитерлік өнімдер де болуы мүмкін.

Ең аз калориялы тәттілер - мармелад, мүкжидек пен зығыр. Олардың құрамында аз мөлшерде калория мен майдан бөлек,  пектин және жеміс пюресі сияқты пайдалы заттар да бар.

Ұннан жасалған кондитерлік өнімдердің құрамында жеңіл сіңетін көмірсулар көп. Бұл өнімдерде қант пен ашытқы болмаса да, оларды диеталық  тағам деп айтуға болмайды. Қантсыз печеньелердің әрқилы түрлерінде калория мөлшері 100 г-да 400-ден 500 ккалға дейін жетеді. 

Төмен калориялы тағамдар арықтаудың ең жақсы жолы болғанымен, бірақ олардың ағзаға тигізер әсері екіталай. Дұрыс диетаны таңдау – адамның жеке ерекшеліктері мен жағдайын еске отырып таңдағаны жөн. 


Йодқа бай тағамдар
Психологиялық тест. Әйелі кім?

Сәйкес тақырыптар
Көтерілу
×