Суды шамадан тыс пайдалану неге әкелуі мүмкін?
Батыс және отандық диетологтар бірауыздан адам жұмыс жүктемесіне және жылдың уақытына қарамай көп су ішуі керек дейді. Бұл ағзадағы су-тұз балансын жақсартуға көмектеседі. Бірақ бұл тұжырым рас па? Шамадан тыс сұйықтық ішкі ағзаларға айтарлықтай зиян келтіретіні қалай?
Шөлдеу қалай пайда болады?
Биологтардың пікірінше, адамның шөлдеуінің басты себебі - қандағы су-тұз балансының өзгеруі. Орташа алғанда, бір литр қан құрамында 9,45 грамм тұз болады. Бұл заттың құрамындағы шамалы ауытқулар болуы мүмкін, бірақ тек граммның жүзден бірінде. Алайда, мысалы, тұз концентрациясы жоғарыласа, дененің барлық жасушаларының белсенділігі бұзылады, өйткені олар қанмен қамтамасыз етіледі. Мұндай кезде оның су құрамы төмендейді, ал қан мөлшері қалыңдайды. Бұл флебологтардың пікірінше, қан ұйығыштарының пайда болуына қауіп төндіреді, яғни бұл тіндердің немесе органның белгілі бір аймағының тамақтануы тежеледі. Бірақ бұл қиын жағдайларда.
Көп мөлшерде су ішу қауіпі?
Күнделікті сұйықтықты көбірек ішкен дұрыс па? Мүлдем олац емес. Сіз ыстықта көп ішетін болсаңыз, соғұрлым көбірек қалау туындайтыны белгілі. Дәл осы сәтте ағза терлейді және буланған ылғалдылықтың жоғарылауымен бірге ағзадан көбірек тұз кетеді. Бұл жағдайда бет пен қолдың терісі, сондай-ақ шаш бірінші болып зардап шегеді.
Егер адам әдейі суды көп тұтынуға тырысса, онда қарапайым жұмсақ ауа-райында бұл көптеген ішкі мүшелерге зиян тигізеді. Отандық гастроэнтерологтар суды көп ішу асқазан сөлін сұйылтуы мүмкін, шоғырлануды тоқтатады және асқазанға тағаммен кіретін микробтар үшін қауіпті екенін айтады. Су олардың өмір сүруіне мүмкіндік береді, демек инфекцияның даму қаупі артады. Алайда, көптеген ғалымдар әлі де сұйықтықтың шамадан тыс мөлшері туралы дау туғызуда.
Сұйықтықты шамадан тыс қабылдау көп ұзамай бауыр мен бүйректің тіндерін толтырады, олар ісініп, функционалды қасиеттері әлсірейді. Бұл уақытта бұл органдар шығаратын жүйеде маңызды рөл атқарады, ал ол істен шыққан кезде ағза суды өздігінен толығымен алып тастамайды. Сұйықтық тіндердің жасушаларында сақталады, қан тамырлары қабырғаларында қысымның жоғарылауын тудыратын ісінулер бар. Содан кейін бас аурулары басталады. Ылғалдылықтың жоғарылауына байланысты ісінген лимфа түйіндері де өз міндеттерін шеше алмайды, иммунитет төмендейді, асқазан-ішек инфекцияларының пайда болуына да ықпал етеді.
Профессоплардың айтуынша, шөлдемеден бұрын ішу өте зиян. Бұл спортшыларда да, қарапайым адамдарда да назардың шоғырлануын, бұлшықеттердің физикалық белсенділігін төмендетеді. Егер біз сергек және дені сау болғымыз келсе, ағзаға физикалық қажеттілікке сәйкес сұйықтық ішу керек.