Шошқа майының пайдасы туралы білесіз бе?
Мұсылман елдерінде шошқа етін харам деп жеуге және қолдануға болмайтыны анық. Алайда шошқа майының пайдалы тұстарын бірі білсе, бірі біле бермейді.
Құрамы
Жалпы, шошқа майы біркелкі ақ түсті, иіссіз болып келеді. Оның құрамына Ол стеарин, линол, олеин және пальмит қышқылдарының триглицеридтерінен тұрады. Сонымен қатар, оның құрамында майлы қанықтырылмаған қышқыл және жүрек бұлшықеті ферментінің бөлігі болып табылатын арахидон қышқылы бар. Сондай-ақ, бұл қышқыл адам ағзасының барлық жасушалық мембраналарының ажырамас бөлігі болып табылады. Холестерин метаболизмі процесіне, сондай-ақ көптеген гормондардың түзілуіне белсенді қатысады.
Пайдасы
Шошқаның зияндылығына қарамастан оның құрамында адам ағзасы үшін пайдалы дәрумендер, А провитамин және лимон қышқылы бар. Әрі шошқа майы ең төмен холестеринды құрайды.
Негізінен шошқа майы суық тигенде, бронгит, пневмония, экзема, дерматит, ойық жара, күйік және құлақ ауруларында жиі қолданылады. Сонымен қатар, шошқа майын әрқила жақпа мазьдардың негізі ретінде де пайдаланады.