Жалбыз неліктен ауызды мұздатады?

mentol_holod.jpg

Жалбыз кәмпитін жеп немесе сағызын шайнап көрген боларсыз? Аузыңыз мұздағандай болғанын сездіңіз бе? Бірақ ондай мұздаудың себебін көп адам біле бермейді.

Суықты біз теріде және ағзамыздың шырышты қабатында орналасқан суық сезгіш рецепторлар арқылы сеземіз. Егер температура белгілі дәрежеден төмендесе, жүйке импульсі миға ақпарат береді. Соның әсерінен тамырлар тарылады. Алайда бұл рецепторларға тек температура ғана емес, кейбір заттар да әсер етеді. Оның бірі – жалбыз. Шын мәнінде жалбыз ауыз қуысын мұздатпайды, тек салқындық әсерін береді. Ол суық сезгіш рецептордан басқа рецепторлардың бәрін сезбейтіндей етеді. Олар өз кезегінде миға жүйке импульстарын жібереді.

Мүмкін сізді қызықтыратын тақырыптар:

  • Бір денені бөлісіп келе жатқан егіз қыздар
  • Акула тістеп, жылан шағып, найзағай соққан ер адам
  • Психологиялық тест: Суретте көрсетілген кескіндердің ең ауқаттысы қайсысы?
  • Жаңа жыл: әр елдің салты басқа...
  • Шырша ойыншықтары қалай пайда болған?
  • Ақпарат

    • Oinet.kz ақпарат агенттігін есепке қою туралы № 16379-ИА куәлігі 06.03.2017 жылы Байланыс, ақпараттандыру және бұқаралық ақпарат құралдары саласындағы мемлекеттік бақылау комитетінен берілді.

    Әлеуметтік желілер

  • Яндекс.Метрика