Жалбыз неліктен ауызды мұздатады?

mentol_holod.jpg

Жалбыз кәмпитін жеп немесе сағызын шайнап көрген боларсыз? Аузыңыз мұздағандай болғанын сездіңіз бе? Бірақ ондай мұздаудың себебін көп адам біле бермейді.

Суықты біз теріде және ағзамыздың шырышты қабатында орналасқан суық сезгіш рецепторлар арқылы сеземіз. Егер температура белгілі дәрежеден төмендесе, жүйке импульсі миға ақпарат береді. Соның әсерінен тамырлар тарылады. Алайда бұл рецепторларға тек температура ғана емес, кейбір заттар да әсер етеді. Оның бірі – жалбыз. Шын мәнінде жалбыз ауыз қуысын мұздатпайды, тек салқындық әсерін береді. Ол суық сезгіш рецептордан басқа рецепторлардың бәрін сезбейтіндей етеді. Олар өз кезегінде миға жүйке импульстарын жібереді.

Мүмкін сізді қызықтыратын тақырыптар:

  • Kaspi Жұма дегеніміз не?
  • Қай күнде қандай қасиет бар?
  • ​Сіз аң-құстардың өмір сүру ерекшеліктерін білесіз бе?
  • Оқ өтпейтін костюм
  • Баскетбол қайдан шыққан?
  • Ақпарат

    • Oinet.kz ақпарат агенттігін есепке қою туралы № 16379-ИА куәлігі 06.03.2017 жылы Байланыс, ақпараттандыру және бұқаралық ақпарат құралдары саласындағы мемлекеттік бақылау комитетінен берілді.

    Әлеуметтік желілер

  • Яндекс.Метрика