Сайрамдық кәсіпорынның ірімшіктерінің дәмі тіл үйіреді

Oinet.kz 18-09-2024 138

Screenshot_1.jpg

Сайрамда сүт өндірісі жолға қойылған. Сүтке деген сұраныс мол болғандықтан, оған ұсыныс та жоғары. Яғни тұтынушылардың қажеттілігін қамтамасыз ететін шағын және орта кәсіпкерлік өкілдері өте көп. Олар халыққа барынша сапалы өнім беруге күш салып келеді. Нәтижесінде Сайрамда өндірілген сүт Түркістан облысында ең сапалы сүт өнімдерінің қатарына кіреді. Сайрамнан арнайы сүт өнімдерін көтерме бағада алдыртатын дүкендер, жекелеген азаматтар өте көп.

Халыққа сүт өнімдерін ұсынып келе жатқан кәсіпорындардың бірі – «Натур Продукт». Олар сүтті өңдеп, сүт өнімдерін шығаратын кәсіпорын. «Натур Продукт» компаниясы 2005 жылдың наурыз айында тіркелген. Мұнда жұмысшылар саны 30-ға жуық адамды құрайды. «Натур Продукт» «HAN» брендімен сүт өнімдерін шығарады. «Натур Продукт» компаниясының негізгі қызметіне тоқталсақ, консервілеуден басқа сүтті өңдеу және ірімшік өндірісі.  Қазіргі кезде ірімшікке елімізде сұраныс көп. Ірімшіктің адам денсаулығына тигізер пайдасы орасан зор. Ірімшік – қазақтың ұлттық сүт тағамдарының ішіндегі ежелгі, ең көп тараған және адам ағзасы үшін аса маңызды тағам. Ірімшікті әжелеріміз қойдың, ешкінің, сиырдың сүтінен әркім өз рецебі бойынша әзірлеген. Қазіргі заманғы ғалымдардың дәлелдеуі бойынша 1-3 жасқа дейінгі балалардағы тәулігіне кальцийді физиологиялық тұрғыда қажетсіну мөлшері 600 мг, 3-7 жаста 900 мг, 7-11 жас аралығында 1100 мг, ал 12-17 жаста 1200 мг екен. Сондай-ақ қазір ірімшік сіңімділігіне және сапасына байланысты бағаланады. Табиғи сүттен жасалған ірімшік жоғары калориялы өнім болып саналады, ондай ірімшік ақауыздарға, кальцийге, А және В тобындағы дәрумендерге бай деп есептелінеді. Ірімшік бала ағзасына қажетті кальцийдің негізгі көзі болып табылады. Ағзада кальцийдің жетіспеушілігі жасы ұлғайған адамдарды остеопороз, остеохондрит сияқты ауруларға шалдықтырады. Кальций жетіспегеннен адам анемияға шалдығады, буындары сырқырап, аяқ-қол бұлшық еттері қақсайды. Тіс жегісі ауруларына ұшырайды. Ал жас балаларда рахит ауруы пайда болады. Сондықтан кальций мол тағамдарды жиі қабылдаған жөн.

Күніне бірнеше тілім ірімшік сіздің қаныңызды емдей алады. Бұл қандағы холестерин деңгейін диетасына сары май енгізгендер мен ірімшікті ұнататындар арасындағы салыстырмалы зерттеу нәтижелері. Эксперимент тазалығы үшін қаныққан май мөлшері мен екі топтағы диетаның калория мөлшері теңестірілді. Нәтижесінде шикі фудистерде холестерин деңгейі май сүйгіштерге қарағанда төмен болды. Ғалымдар мұның бәрі кальцийдің арқасында деп есептейді (ірімшікте сары майға қарағанда әлдеқайда көп): кальций ішек арқылы майдың сіңуіне кедергі жасайды.

Ірімшік неғұрлым көп болса, пицца соғұрлым дәмді болады. Пармезан ірімшігі сіздің таңғы кофені жағымды етеді. Ұнтақталған ірімшік себілгенде, тіпті күрделі балалар макарон жейді. Рас, бір «бірақ» бар: сізге дұрыс ірімшікті табу керек. Жақында жүргізілген зерттеуге қарағанда Росконтрола, бұл оңай жұмыс емес. Ірімшік, сары май сияқты, жиі жалған болып келеді. «Егер сізде асқазан -ішек жолдарының аурулары, гастрит, колит болса, сіз ірімшікке берілмеуіңіз керек. Бүйрек ауруы бар адамдарға абай болу керек. Егер дәрігер ірімшікті алып тастау жақсы десе, оны алып тастау керек. Жүкті әйелдер көгерген ірімшіктен бас тартуы керек, бұл жағдайда тек пастерленген ірімшіктерге рұқсат етіледі. Қалғандарына келетін болсақ, иә, ірімшік өте пайдалы, егер сіз оны алып тастамасаңыз. Күніне 30-50 грамм жеткілікті »,-деп түсіндірді жалпы тәжірибелік дәрігер Клавдия Евсеева.

«Натур Продукт» зауытында өндірілетін сүт өнімдері: Қашар-пейнір ірімшігі; Адыге ірімшігі; Брынза «Ханская»; Моцарелла ірімшігі; Ірімшмшік; Айран; Шикі қаймақ; йогурт; Курт; Жоғары сапалы тұздалмаған тәтті кілегейлі май; Ерітілген сары май; Сузма; Тотра.

Сондай-ақ кальцийге бай тағы бір өнім – ол сүзбе ірімшігі болып табылады. Бұл өнімнің маңызы бала үшін кәдімгі ірімшіктен кем емес. Бала ағзасына қажетті кальцийді толықтыру үшін күнделікті 400-600 мл сүт ішу қажет және 50-100 гр сүзбе немесе 5-10 гр ірімшік жеп тұрғаны дұрыс. 3 жастан 7 жасқа дейінгі балаларға күнделікті қолданыста ірімшіктің 3-5 г берген дұрыс. Ал 7 жастан асқан балалар үшін сәл көбірек, яғни 5-10 грамм. Әрине, бұл пайымдауымыз бойынша. Ал шындығына келетін болсақ, бала күнде ірімшік жемеуі мүмкін, бірақ күнделікті қолданыста осы көрсетілген бойынша қолданған дұрыс.

«Натур Продукт» ірімшігі табиғи сүттен, өсімдік қоспалары жоқ және құрғақ сүтті қолданбай жасалған.

2014 жылы «Natur Product Company» компаниясы ҚР СТ ISO 9001:2009 (ICO 9001-2008) – «Сапа менеджменті жүйесіне қойылатын талаптар» және ҚР СТ ИСО (ICO 22000:2006) – «Қауіпсіздікті басқару» халықаралық стандарттары бойынша қайта сертификатталды.

«Сайрам Сүттің» өнімдеріне сұраныс жоғары
«Бәйтерек Агро» кәсіпорнының сүті мен етіне сұраныс көп
Сәйкес тақырыптар
Көтерілу