Шымкент - атыраулық саяхатшы-журналистерді тәнті етті
Атыраудан ат терлетіп, шырайлы Шымкенттің көрікті жерлері мен киелі мекендерін аралаймыз деп келген бір топ БАҚ өкілдері үш күн бойы дамылсыз саяхаттады. Олардың ең алғаш болып барған туристік мекені – ескі Шымкент қалашығы тарихи-мәдени мұра ескерткіші немесе Қазақстандағы ең көне орындардың бірі болып табылатын Цитадель болды.
Ол тарих және мәдениет ескерткіштерінің мемлекеттік тізіміне енгізілген. Мұнда табылған заттар біздің дәуірімізге дейінгі III ғасырдың аяғынан басталады. Соңғы жылдары ежелгі қаланың орнында археологиялық қазба жұмыстары жүргізілуде, мамандар бекіністің қабырғаларын қалпына келтіруде. Болашақта мұнда ашық аспан астында мұражай мен амфитеатр салу жоспарлануда. Жақын арада Цитадель Қазақстанның туризм орталығына айналады.
Бірақ бұл бәрі де емес, жаяу серуендеуді ұнататындарға Шымкенттің көптеген саябақтары бар. Абай саябағы, Тәуелсіздік саябағы, Дендропарк, аквапарк, хайуанаттар бағы, «Ордабасы» алаңы.
«"Tic" қызметкерлері сізге қонақ үйді таңдауға көмектеседі. Сіз әртүрлі санаттағы қонақ үйлерде, сәнді қонақ үйлерде немесе жатақханаларда бола аласыз, мұнда олар айтқандай, бәрі әмиянның қалыңдығына байланысты. Хостелді жалға алу сізге шамамен 6000 теңге тұрады, қонақүйде нөмірді алу 10 мың теңгеден басталады және соңында танымал бес жұлдызды қонақүйде люкс класс нөмірі үшін 50 мың теңге төлеуге тура келеді», - дейді саяхатшылардың бірі.
Демалу және тарихты зерттеу – бұл қызықты перспектива. Саяхатшылар келесі жолы Шымкентке оралуға уәде берді.
"Ас үйге келетін болсақ, шымкенттіктерге тең келер аспаз жоқ. Кез-келген талғамға арналған тағамдар сіздің көз алдыңызда дайындала алады. Қазақтың ұлттық тағамдарының әртүрлілігі таң қалдырды. Қуырдақтың ондаған түрі сізге тек осы жерде ғана ұсына алады. Шымкент палауы туралы аңыздар да бар. Бір қызығы, Шымкент гастрономиялық тұрғыдан бірнеше бөлікке бөлінді. Төреғұлов ауданында керемет сорпалар мен нарын дайындалады, самса үшін барлығы 4-ші шағын ауданға барады, тағы бір шағын ауданда балық жақсы дайындалады. Тельман, кебабты Сайрамнан дәм алуға кеңес беріледі", - дейді атыраулық Арайлым Усербаева.