Батат (тәтті картоп) деген не?
Батат - Винуковтар отбасының –өсіріп шығарған түйнек дақылдары, олардың жеуге болатын түйнектері «тәтті картоп» деп аталады. Оның картопқа ешқандай қатысы жоқ.
Бататтың отаны Колумбия мен Перу болып табылады, онда бұл өсімдікті 800 мың жыл бұрын қолданып бастаған екен. Тәтті картоптың құрамында салмағы 200 граммнан 3 кг-ға дейінгі цилиндрлік түйнектер бар. Бататтың еті қатты, шырынды және кілегей, қызғылт, сары болып келеді. Дәмі кейде целлюлозадан сәл тәтті, кейде сәбізді, асқабақты немесе аязға ұшыраған картопты еске салады.
Тәтті картоп үш түрге бөлінеді: десерт, жемшөп, көкөніс.
Тәтті картоптың 100 грамм өнімі 61 ккал құрайды.
Бататтың пайдалы қасиеттері өте мол. Тәтті картоптың құрамында асқазанда сіңірілмейтін, ағзадан токсиндер мен токсиндер шығарылатын диеталық талшықтар бар. Тәтті картоптың құрамындағы бета-каротин, А, С дәрумені - табиғи антиоксидант, коллагенге икемділік береді, сонымен қатар кальций, темір, фосфор минералды заттары дененің қорғанысын күшейтеді.