Тұз адам денсаулығына зиян ба?
Тұздар адам денсаулығына зиян екенін, сіз білесіз бе? Тұз натрий мен кальцидің қосындысы екенін ғылыми түрде дәлелденген. Тұздың, адам денсаулығына көптеген зиян келтіретінін ғылыми-медицина дәлелденген, тіпті көптеген емханаларда «арнайы тағам» ретінде тұзсыз дайындалған тағаммен науқастарды емдейді.
1. тұз – тағам емес.
2. тұзды – адам мүшелері қорыта алмайды, құрамында пайдалы витаминдер жоқ.
3. Бүйрекке, көк бауырға, жүрекке, қан тамырларына, адам терілеріне орасан зор зиян келтіреді.
4. Көп мөлшерде қабылданған тұз, жүрегіңізге у болып жабысады, нерв жүйесі тозады, сырқырама ауруға шалдығасыз.
5. Тұзды көп мөлшерде жесеңіз, денеңіздегі кальций мен фосфор құрамын жуып шаяды, асқазандағы сілекей – шырынға әсер етеді, шектер мен қан тамырларының қабырға қабаттарын қалыңдатады.
Тұздан адам бүйрегі анағұрлым көп зардап шегеді, бүйректегі көптеген сүзбелердің ұсақта жұмсақ клеткалары тұзды қорытып өткізе алмайды тас жиналуына ықпал жасайды. Тағы бір зияны, мүшелеріміз қорыта алмаған тұздар дене құрылысында қалып әсіресе аяқ, қол, омыртқа арасында қалып сырқырама ауруына өте ерте жастан ақ көндігеміз. Тұзбен көп көректену салдарынан дүние жүзі халықтары ішінде жапон халқының қан қысымы өте жоғары, жүрек-қан тамырлары күрделі аурулармен жиі ауырады. Күнделікті тағамда қолданылып жүрген тұзды өте аз мөлшерде қолдануымыз керек. Ет-сүтте, балықта, өсімдік құрамындағы тұздар, натрий ерітінділері адам денесіне тұзды қолданбай ақ жетіп жатыр.
Ғылыми медициналық тәжірибелерге тоқталсақ, бір адамға тәулігіне 0,5-1 грамм тұз жеткілікті болса, көптеген адамдар тәулігіне 15-20 рет тұзды артық қолданады, осының салдарынан дене құрылысымыз нашарлап, есейгенде аяқ-қол, омыртқаларымыз сырқырап, «сегіз көздің» сырқырауы әбден мүмкін. Тұз денсаулыққа зиян, ал тағамдардың әсерленуі – бұл саудагердің қолы екенін байқаймыз. Өйкені тұзды тағамға үйренген адам, ондай тағамды күнде сатып алуы керек. Жас балаға тұзды көп жегізсеңіз олардың басы айналып құсады немесе қатты ауырады, тұзды тамаққа үйренген Орта Азия жастары 30 жаста ақ ауруға шалдығады. Қытайда жастарға арналған тұзды-тұзсыз сыра, Америка да тіпті тұзды ішімдіктер даярланады. Қазақтар соғым сойып етті сүрлеу үшін тұздайды. Осы етті пісіргенде тағы да үстіне тұз қосады.
Денеміздегі тұзды тазалауға 24-36 сағаттық ашығу әсіресе 7-10 тәулік ашығу қатты әсер етеді. Ашығу ережесін сақтансаңыз ішкі дене мүшелеріңіз тұздан тазалай біледі. Ашығуды қайталау арқылы тұздан мүмкіндігінше тазаланасыз.