Бақбақ гүлінің адам денсаулығына пайдасын білесіз ба?
Табиғаттағы әрбір өсімдік адам денсаулығына пайдалы екенін бәріміз білеміз. Ал ерте көктемде гүлдеп табиғатқа ерекше әсемдік беретін сары гүлдің адам денсаулығына тигізер пайдасы жайлы білесіз ба?
Бақбай гүлін Ежелгі Рим мен Египет, тіпті Авицина өзі дәрілік мақсатта қолданған. Гүлдің әр бөлігінің өзіндік ерекше пайдасы бар: тамыры көздің көру қабілетін арттырса, жапырағы тері және буын ауруларына ем, ал гүлін ағзаны әлдендіру масқатында пайдаланады.
Бақбақ гүлінің адам денсаулығына тигізер пайдасы:
Иммундық жүйені нығайтады
Гүлдің құрамындағы дәрумен-минералдар инфекцияға қарсы қорған түзейді. Адамды суық тиюден сақтап қана қоймай, сонымен бірге ауру кезінде адамдның жағдайын жақсартады.
Көру қабілетін арттырады
Егер сіз гүлдің құрамын жайлы жақсы танысып шыққан болсаңыз, онда бета-керотинның көп мөлшерін біле аласыз. Бұл адамның көру қабілетін жақсартуға ықпал етеді. Әсіресе, гүлді зейнетке шыққан қарт кісілер көптеп тұтыну қажет. Өйткені, бақбақ адам ағзасындағы катарактілер, глаукомы мен көз ауруларын артуына жол бермейді. Айтпақшы, бета-каротин шаш, тері және тырнақ жақсы әсер етеді.
Қан құрамындағы қант мөлшерін төмендетеді
Қант диабетімен ауыратындар бақбақ гүлін тұрақты тұтынуы қажет. Өйткені ол қан құрамындағы қант мөлшерін тиімді азайтады.
Асқазан-ішек жолдарының жұмысын қалыпқа келтіреді
Бақбақ гүлін жеген кезде талшықтың болуына байланысты метаболизм жақсарып, ағзадағы токсиндердің уақытылы жойылуын жә ықпал етеді. Сондай-ақ, өсімдік ас қорыту жүйесінің бірқатар ауруларын емдеуге қабілетті, іш қатуда көмектеседі. Бақбақ гүлі ащы болғандықтан паразиттермен жақсы күреседі.
Буын ауруларының алдын алады
Халықтық және медицина буын аурулары кезінде адамдарға бақбақ гүлін тұтынуды ұсынады. Гүлдің хондропротектор ретінде ағзаға әсер ететіні белгілі, бұл дегеніміз шеміршектің қалпына келуін реттейді. Әрі буын ауруы мазалаған жандарға да жақсы көмектеседі.
Жүрек-тамыр жүйесін жақсартады
Гүлдің маңызды қасиеттерінің бірі – жүрек пен тамырларын нығайтады. Қан тамырларының құрамындағы артық холестерин мен токсиндерді тазартып, тромбоздың, атеросклероздың және жедел жүрек жеткіліксіздігінің дамуын болдырмайды. Бақбақ гүлдері гипертониялық науқастар үшін де ұсынылады, өйткені олар қысымды төмендетуге көмектеседі.
Жүйке жүйесіне пайдалы әсер етеді
Гүл құрамында ағзаны қуаттандыратын тониктер бар, бірақ жүйке жүйесін қоздырмайды, керісінше жүйке жүйені тыныштандырады. Сонымен қатар, бұл ұйқыны қалыпқа келтіруге көмектеседі, әсіресе ұйқысыздық мазасыз ойлардан туындаған болса.
Мидың белсенділігін арттырады
Бақбақ гүлдері ми белсенділігін ынталандырады, концентрацияны жақсартады және ұзақ уақыт қолданумен жадты күшейтеді.
Бақбақ гүлін жерден жұлып алып жей алмайтынымыз анық. Сондықтан гүлмен салат пен тамақ жасауға болады.
Бақбақ гүлі қосылған салат
Гүлді жапырақтан айырып, жақсылап жуыңыз. Кепкен соң оған аздаған салат жапырағын қосып зәйтүн майы немесе лимон шырынымен араластырып жеуге болады.
Бақбақ тосабы (варенье)
Бақбақ гүлдерін (400 дана) түні бойы суға салып, таңертең суды ағызып, қайтадан шайыңыз. Гүлдерді табаға салыңыз, таза суық су құйыңыз (1 литр), туралған лимон қосыңыз, отты қосыңыз. Су қайнаған кезде, отты сөндіріп, «инфузияны» 2-3 сағатқа қалдырыңыз. Осы уақыттан кейін сиропты тартыңыз, гүлдер мен лимондар енді қажет болмайды. Сиропқа қант (1 кг) қосып, пешке қойып, 40 минут пісіріңіз. Егер ол жеткілікті қалыңдатылмаса, ұзақ пісіріңіз. Дәмі тіл үйіретін тосап дайын!