Консерванттар – органикалық құрамдардың ыдырауына кедергі жасайтын заттар. Олар көптеген азық-түліктің құрамында кездеседі және адам ағзасына зиянды. Бүгінгі мақаламызда зиянды консерванттардың бірнешеуімен таныс боласыздар.
-Е 621 – натрий глютоматы. Сатып алынған қызанақты сөмкеден алғанда керемет хош иіс пайда болады. Бұл глутамин қышқылының тұздарына байланысты. Натрий глютоматы барлық жемістерге жаңа піскендей хош иіс пен керемет дәм береді. Глютомат балалар үшін өте қауіпті. Бұндай қоспасы бар тағамды жеген балалар әбден мазасызданады.
-Е 320 – антиоксидант. Жаңа піскен өсімдік майын сақтайды, бірақ канцерогенді болып саналады.
-Е 924 – калий броматы. Оны нанға қосады. Осының арқасында батон және багеттер жұмсақ әрі ауаға толы болады. Бұл қоспа ісік тудырады деген күдікпен зертханаларда тексерілуде.
-Е 102 – тартразин. Демікпе тудыруы мүмкін бояғыш.
-Е 330 – лимон қышқылы. Асқазан жарасы және гастрит кезінде қолдануға болмайды.
Дайындаған: Әбдімәлік Сайтбеков
Дереккөз : anabol.kz