Әлемде шоколадтың миллиондаған түрі бар. Уақыт өте шоколад шығарушы зауыттардың да саны артуда. Осыған байланысты оның денсаулыққа тигізер пайдасы да көп.
Жалпы шоколад тарихы өте ерте кезден бастау алған. Б.з.б. 1500-1000 жыл. Негізінде күніне 200 грамм шоколад жеу адам ағзасына қажетті. Бір бөлігі (кусочек) 45 метр жерді жүріп өтуге энергия, күш-қуат береді. Қазіргі кезде балаларда әлсіздік, шаршау, ересектерде жүрек ауруы жиі кездесіп жатады. Қан айналым жүйесі жоғары адамдар да аз емес. Шоколад тіпті тіс жегісінің бұзылуына алып келеді дейді дәрігерлер. Осылардың алдын алу үшін бірден бір шешім шоколад жеп тұру.
Еуропалық ғалымдардың зерттеуінше шоколадтың қорғаныш қасиеті көк шәй, жасыл алма, қызыл шарап сияқты пайдасы мол нәрселерден де күшті екенін дәлелдеген. Шоколад мидың жұмысын арттырып қана қоймай, жүрек соғысын жиілетіп, жақсартады. Қою қара (темный) шоколад қан қысымын төмендетуге септігін тигізеді. Сонымен қатар тістің эмаль қабатына зиян келетін бактерияларды жояды.
Шоколадтың құрамындағы кейбір нәрселер адам жүйкесіне де әсер етеді. Бір кесек шоколад жегенде көңіл-күйі көтеріңкі болады. Зерттеулерге сенсек америкалық аурулардың 18%-ы күйзелістен осы шоколад көмегімен арылады екен. Құрамындағы теобромин – тамақ ауруына да пайдасы бар және көңіл-күйдің жоғары болуы да осыған байланысты.
Тағы бір қызық жәйт Японияда оқушылар емтихан алдында «Кит-Кат» шоколадын жейді екен. Себебі кит-кат сөзінің мағынасы «китто кацу» – сөзсіз жеңу (непременно победить) деген түсінік береді.
Осыған орай, әр дүкендердегі шоколад бағаларын барлығына да қол жетімді етуге жұмыстану, асхана, мейрамханаларда ас мәзіріне күнделікті қосу; балабақша, мектептерде, қарттар үйінде барынша тегін таратылуын қамтамасыз ету керек. Жиі шоколад жәрмеңкелерін ұйымдастырып тұрған да артық болмас еді.
Дереккөз: aitolkin.wordpress.com